Dawno nie dawałam przepisu na żadne ciacho więc czas to zmienić :) Dzisiaj proponuję wam pyszne i lekkie ciacho z makiem i mega pysznym kremem :D
a oto przepis
biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki maku
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier a następnie stopniowo po jednym żółtku. Przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem i delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia (TYLKO DNO!) formy i piec przez ok. 30min. w tem 180stopni
krem śmietanowy:
3 szklanki mleka
2 op. budyniu śmietankowego
0,5 szklanki cukru
2 szklanki kremówki 36%
ok. 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
5 płaskich łyżek żelatyny
Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem a w reszcie rozpuścić budynie. Żelatynę namoczyć w wodzie. Na gotujące się mleko wylewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia ( jak zwykły budyń po prostu), zdjąć z gazu, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Budyń odstawić do przestudzenia (ma być ciepły nie gorący) Śmietanę ubić na sztywno po czym połączyć z ciepłym budyniem. Nie wystraszcie się ale masa może się zrobić lekko "wodnista" wystarczy ja odstawić na jakiś czas do lodówki. Tylko pilnujcie bo może wam za bardzo stężeć i zrobią wam się kluchy. Masa musi mieć taką konsystencję żeby ja było można wygodnie rozsmarować.
polewa czekoladowa:
przepis na nią znajdziecie tutaj :)
składanie ciasta:
zimny biszkopt przekroić wzdłuż, płaty ciasta przełożyć kremem(do środka dajemy więcej masy a na wierzch mniej) i oblać polewą czekoladową. Można posypać kokosem :)
jak będę je piekła kolejny raz to troszkę je stuninguję :)
pozdrawiam i życzę smacznego :)
3 komentarze:
Wygląda smakowicie!
Ciekawe czy będzie smaczny......:)
Mam nadzieję że tak :)
Mogę od razu doradzić aby spodni biszkopt przed posmarowaniem kremem najpierw przesmarować dżemem...
Prześlij komentarz