30 września 2011

Tygrysi zestaw :D

Witajcie. Nie uważacie że dawno nie było u mnie żadnych słodkości? Jakoś tak sam papier, papier i papier....CZAS TO ZMIENIĆ :D 

Od mojej kuzynki dostałam zamówienie na tort i karteczkę na urodziny jej męża. Jedyne wytyczne jakie otrzymałam to takie że tort miał być czekoladowo-kawowy a kartka z tygrysem, więc powstały takie słodko-papierowe twory :D

Kartka
koniecznie musiała być DL, posiadać min. 3 kwiatki, wstążkę no i papier w paski a to dlatego ze chciałam wziąć udział w swoim pierwszym wyzwaniu na Scrapujących Polkach :) No a że trzy kwiatki są, nie mniej nie więcej to i na wyzwanie UHK Gellery tez ją zgłaszam :D 

Tort czekoladowo-kawowy


przepis jest na tort o średnicy 21cm.

biszkopt:
5 jaj
10 dkg mąki
10 dkg cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ opakowania budyniu czekoladowego
1 łyżka kakao
szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Mąkę , proszek, budyń i kakao przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (SAM SPÓD!), wylać gotową masę biszkoptową. Piec przez ok. 35min. w tem 180 0C bez termoobiegu. Ja piekę zawsze do tzw. "suchego patyczka" ale pamiętajcie iż z racji tego że jest tu kakao to ciasto będzie lekko wilgotne.

krem budyniowy: 
½ budynie śmietankowe
1 łyżki mąki pszennej
1 łyżki mąki ziemniaczanej
750 ml mleka
½ opakowania cukru waniliowego
½  szkl. cukru
2 kostki masła
4 łyżeczki mielonej kawy (jak ktoś lubi może dodać więcej)

1/3 porcji mleka rozprowadzić budynie, mąki i cukier waniliowy a resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać mieszankę budyniową i gotować aż do pojawienia się bąbelków. Przykryć budyń przeźroczystą folią spożywczą, (ja jak nie mam to używam woreczków śniadaniowych) zapobiegnie to pojawieniu się kożucha i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Masło zmiksować do białości, po czym dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i dokładnie miksować.Na sam koniec dodać kawę i dokładnie wymieszać.

polewa czekoladowa:
(ja porcje podwoiłam no i ogólnie zawsze robię tą polewę na "oko" Nigdy nie trzymam się przepisu :) )
4 łyżki cukru
3  łyżka mleka niskosłodzonego (można zastąpić zwykłym 
mlekiem - ja tak zawsze robię)
2 łyżki kakao
10 dkg. masła
1/6 płaskiej łyżeczki żelatyny (a nawet mniej - tak co by 
na czubeczek łyżeczki nabrać)

Rozpuścić w garnku wszystkie składniki oprócz żelatyny. Mieszać aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody aż do spęcznienia, rozpuścić na gazie, (ale nie zagotować) i dodać do polewy.

syrop kawowy:
(ja robię tak na oko)
 wodę i cukier w stosunku 1:1 + ok. 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej gotujemy na syrop. U mnie to trwa zawsze tak ok. 30min. 

dodatkowo potrzebujemy: 
 wódkę lub likier (np. kawowy) do nasączenia tortu 

 składanie i dekoracja tortu:

tort składamy tak jak przy poprzednich które tu opisałam a co do dekoracji....to już sami musicie coś wykombinować :D

jakby coś było niejasne, pytajcie :)

pozdrawiam
wikucha

3 komentarze:

ziutka pisze...

ja byc na diecie ale jak widzieć Twojego torta ja dostać oczopląsu!!!!!!!!!!! wygląda MEGA SMACZNIE!!!!!

UHK Gallery pisze...

Baaardzo fajna, pozytywna kartka.
I tort też ;)

Dziękujemy za zgłoszenie!!!!

Paolla pisze...

Bardzo podoba mi się zestaw kolorów na kartce, a tort.... mmm.... ślinię się do monitora:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...